Dlaczego warto jeść makarony i w jaki sposób je prawidłowo przyrządzać?
Porady

Dlaczego warto jeść makarony i w jaki sposób je prawidłowo przyrządzać?

Makaron kojarzy się z kuchnią słonecznej Italii. Wiele osób unika go w swojej diecie lub sięga jedynie okazjonalnie w przekonaniu, że makarony są tuczące i wysokokaloryczne. Nic bardziej mylnego! Prawidłowo ugotowany makaron, serwowany z dobrej jakości sosami i dodatkami, może bowiem sprzyjać zarówno zdrowiu, jak i zgrabnej sylwetce. Sam w sobie jest bowiem składnikiem lekkostrawnym, sycącym oraz smacznym, a na jego bazie możemy przygotować wiele dań, w tym popularny makaron nadziewany mięsem.

Co warto wiedzieć o właściwościach makaronów?

Makaron jest produktem, w którym przeważają węglowodany złożone w postaci skrobi zapewniające uczucie sytości oraz dodatkowo wspomagające pracę i funkcjonowanie układu trawiennego. Posiada stosunkowo niską kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny, co pozwala na jego częste spożywanie nawet osobom na diecie odchudzającej i cukrzykom. Oprócz tego, makarony są bardzo proste w przygotowaniu i uniwersalne – można je z powodzeniem łączyć z wieloma innymi składnikami oraz tworzyć dania idealnie dostosowane do gustów kulinarnych, budżetu i zawartości lodówki.

Makaron większości z nas kojarzy się z kuchnią włoską. Rzeczywiście, składnik ten jest niczym ziemniaki dla Polaków, a potrawy przygotowane na jego bazie serwuje się jako tzw. pierwsze danie. Warto jednak wiedzieć, że makaron wcale nie jest dziełem Włochów, a… Chińczyków, którzy już ponad 2000 lat temu przygotowywali i jedli makaron typu spaghetti. Do Włoch makaron trafił natomiast za pośrednictwem słynnego weneckiego podróżnika Marco Polo, który odkrył go podczas jednej ze swoich wypraw i upowszechnił wśród rodaków.

Właściwości makaronów są doceniane przez lekarzy i dietetyków z całego świata. Produkty na bazie zbóż są cennym źródłem naturalnych antyoksydantów, które wspomagają nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami przyczyniającymi się do starzenia się organizmu. W składzie popularnych makaronów można znaleźć takie przeciwutleniacze, jak m. in. witamina E oraz selen i cynk. Oprócz tego, dobrej jakości makaron dostarcza także witamin z grupy B, witaminy PP oraz magnezu, które pozytywnie wpływają na pracę ludzkiego mózgu.

Dlaczego warto jeść makarony i w jaki sposób je prawidłowo przyrządzać?

Jak prawidłowo przygotowywać makarony?

Makaron musi być poddany obróbce cieplnej w postaci gotowania w wodzie. Bardzo istotne jest przestrzeganie zaleceń producenta odnośnie czasu trwania gotowania – aby makaron zachował pełnię swoich właściwości zdrowotnych, powinien być przygotowany al dente. Należy natomiast unikać zbyt długiego gotowania makaronu, gdyż wraz z czasem jego trwania wzrasta indeks glikemiczny i co za tym idzie, kaloryczność makaronu.

Na bazie makaronu możemy przygotować wiele smacznych i pożywnych dań. Ciekawą propozycją jest makaron nadziewany mięsem, który doskonale sprawdzi się na obiad. W celu jego przygotowania należy wybrać duży makaron, najlepiej w formie muszli, które bez problemu nadziejemy mięsno-warzywnym farszem na bazie mięsa mielonego, ricotty, szpinaku i pomidorów. Dokładny przepis oraz wskazówki dotyczące przygotowania tego dania są dostępne na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/makaron-nadziewamy-miesem/.

Zobacz więcej podobnych postów